Byta bromsljuskontakt på Puch Dakota

Fråga: Hej Jim. ”En fråga rörande Puch Dakota”. Kämpar med att byta bromsljuskontakt på min Puch Dakota från 1973 och behöver goda råd då jag förlagt Stora Tvåtaktsboken 1. Till och börja med fick jag slå gamla kontakten ur sätet med en 50cm lång stjärnmejsel så den klövs i tur. Bara det känns onormalt.

Har monterat bort fotstöd, bromspedal m.m. så bara fotbryggan återstår. Har du något råd på tillvägagångssätt för att montera nya kontakten i sätet? Är svårt att få kontakten att äntra sätesringen för hand? Har försökt använda E20 hylsa för att försiktigt knacka dit kontakten utan att få den att äntra sätet.

Vill inte bruka för mycket våld med risk att skada kontakten och tänker att det borde finnas något bättre sätt. Nya bromsljuskontakten har jag köpt hos en väletablerad och erkänd nätförsäljare av mopedreservdelar så jag misstänker starkt att jag har rätt bromsljuskontakt, dess diameter är 19 mm men då jag inte har en invändig mikrometer tillhands så vet jag inte sätes invändiga diameter.

Hoppas på goda råd.

Tack för att du finns!

Ulrik

Svar: Jag försökte fotografera min bromsljuskontakt på min Dakota från 1974 (vilken borde vara likadan), men det är lite svårt att se den för fjädern och avgasröret. Samma gäller bilderna i Puch egen reservdelskatalog. På Erik Lindings hemsida kan man däremot se rörhylsan där kontakten ska in.

Nu är det fyra år sedan jag smällde ihop min Dakota så jag minns inte hur det var vid monteringen av min bromsljuskontakt, men jag har för mig att man bara skjuter in kontakten i sin rörhylsa framifrån.

Kontakten sitter i vägsprutet och det är inte omöjligt att rörhylsan har rostat på insidan – eller är full med smuts – vilket kan leda till att kontakten är svår att skjuta in i sitt hål. Testa med att borsta ur rörhylsan och om den visar sig vara rostig bör du lackera den invändigt innan du skjuter in den nya kontakten – annars kan den rosta fast på kort tid.

Kul att kunna hjälpa till!

Jim Lundberg

Uppdatering: Jag bytte ut länken från Mopedfantasterna då den sidan inte längre kan ses.

Rulla till toppen