Vilken olja i DBS Saxonette?

Fråga: Hej! Har en DBS Saxonette 3033 med Sachsmotor tvåväxlad automat. Vilken olja kan man använda till denna motor? Jag har använt MOGA ATF-A olja som är en liten flaska, tänkte om det fanns mer att välja på i större förpackningar.

Mvh

Emil

Svar: ATF-A är en gammal typ av automatlådeolja och går att ersätta med Dexron vilken är bakåtkompatibel med den gamla ATF-A oljan. Det är inte så noga med vilken typ av automatlådeolja man häller i sin Saxonette – huvudsaken är att man aldrig häller i vanlig transmissionsolja för manuella växellådor eller någon form av motorolja. Då kommer centrifugalkopplingarna att slira kraftigt och då hjälper det inte alltid med att enbart byta tillbaka till en ATF-olja, utan man kan behöva ta isär kopplingen och tvätta rent drivbackarna med aceton eller bromsrenröring, typ Bräkleen.

Däremot kan man testa olika ATF-oljor som ofta är olika ”sträva” för att se hur växlingarna blir. Jag har för mig att Fords ATF-F är lite strävare än Dexron och ger lite mer distinkta växlingar. Men oavsett vad du väljer för ATF-olja så finns de i stora förpackningar och till ett rimligt literpris hos biltillbehörsbutiker och bensinmackar,

Jim Lundberg

Oljan som Emil använt.
Rulla till toppen