Kan man få ur styrlåset utan att borra?

Tur som en tokig! När jag rotade i en burk med diverse nycklar från mitt föräldrahem hittade jag originalnycklarna till morfars moped.

Fråga: Hej! Hur fick du ut styrlåset på morfars moped? Utan borra ut det?

Bengt Arvidsson

Svar: Jag hade den otroliga turen att nyckeln fanns kvar i mitt föräldrahem. Då var det bara att ta bort locket som täcker låset, låsa upp det med nyckeln och därefter dra ut det ur sitt hål. Niten som håller locket kan man få ut genom att ta en kniv eller ett stämjärn som man knackar in mellan locket. När niten åkt ut en bit drar man loss den med en hovtång eller liknade.

Om man ändå måste borra så föredrar jag att ta en liten borr på 4 mm och borra rakt igenom de fem stift som nyckeln påverkar. Man gör ett körnslag så att borren hittar rätt och borrar då nära själva cylindern där då stiften sitter. Sen slår man in en skruvmejsel i nyckelhålet och vrider runt/låser upp.

Jim Lundberg

Fotnot: ”Morfars moped” är en artikelserie som just nu går i tidningen Classic motor och som visar iordningställandet av en moped som gått över tiotusen mil.

Om man måste borra ut låset så är det enklast att endast ta en liten borr på 4 mm och borra rakt igenom stiftet som nyckeln påverkar. Man lägger då körnslaget så lågt att borrhålet kommer att stryka själva cylindern i överkant.
Rulla till toppen