Hur kopplar man baklampan på Crescent Compact 1247?

På denna typ av baklampor ska kabeln sitta klämd mellan lampans gängade sockel och gummihylsan i lamphållaren (pilen). I botten av hållaren sticker det in en plåtremsa från baklampans stomme där glödlampans anslutning ska få kontakt med jord. Man börjar alltså med att sticka ner den skalade kabeländen en bit ner i hylsan och medan man håller den där skruvar man i glödlampan – precis som det satt i ditt baklyse från början.

Fråga: Hej, jag håller på och renoverar en Crescent Compact av 1968 års modell, modell 1247. När jag rev bakljuset så satt elkabeln till den medgängad med lampan. Ska det vara så? Man skulle ju vilja löda fast kabeln på plattan till lampan, men blir då hela skärmen strömförande?

Mvh Tobbe

Svar: På den typ av baklampa som du har kopplar man in strömkabeln till lampans gängade sockel och jordar lampan anslutning – alltså tvärtemot hur man brukar göra. Man klämmer alltså fast den skalade kabeln mellan lampans gänga och den gummihylsa lampan sitter i (se gula pilen på din bild). Det gäller bara att inte ha så lång avskalad del att kabeln når ner till botten av lamphållaren där det ju är jord (skärmen/ramen). Då blir det kortslutning.

Jim Lundberg

Rulla till toppen