Slirande kick på Crescent Compact med Sachsmotor

Fråga: Hej. Jag har en Crescent Compact 1252 med Sachs treväxlad motor. Mitt problem är att när jag kickar normalt så slirar kicken men om jag bara sätter foten och trycker svagt så greppar den. Vad kan det bero på – är det kickmekanismen så jag måste dela motorn?

Claes Lönn

Svar: Det här är en vanlig åkomma på Sachsmotorer och beror nästan alltid på att det är kopplingslamellerna som slirar – inte kickmekanismen. Börja med att kolla om det finns cirka 2 mm spel i kopplingsvajern vilket justeras med vajerspännaren. Kolla därefter om själva kopplingsarmen har 8 – 10 mm frigång (med avhakad vajer). Detta justeras med skruven i kopplingskorgens centrum som man hittar innanför S-luckan på motorns högra sida.

Om inte detta hjälper så kollar man hur mycket olja det är i växellådan. Rätt mängd är 2 deciliter transmissionsolja SAE 80. Fel eller för mycket olja kan också få lamellerna att slira. I sista hand så får man antingen rugga upp lamellerna med ett fint slippapper (korn 240 – 400) eller så byter man ut dem till nya lameller.

Hur man byter lameller på en Sachsmotor kan du se i Så byter du lameller på din Sachs

Om du ändå måste åtgärda kopplingsmekanismen så måste motorn delas. I Stora Tvåtaktsboken, del 1 finns en komplett reparationsanvisning för Sachsmotorn (och 20 andra motorer). Boken finns att köpa i vår Shop

Jim Lundberg

I boken Stora Tvåtaktsboken, del 1, finns en reparationsanvisning för Sachsmotorn (och 20 andra motorer). Boken finns att köpa i vår Shop
Rulla till toppen