Tekniska data för BSA Bantam

Fråga: Ett problem som jag har, jag får ingen gnista. Läste att det fanns flera olika modeller, en del med batteri monterad och en del utan batteri. Min hoj har batterihylla monterad. Det hänger en lös brun kabel med kabelsko (endast den, det brukar vara två för plus och minus).

Var BSA-motorn 175 cc plusjordad eller hade den vanlig minusjordning? Vissa motorer går ju att köra med utan batteri. Har du några skisser, instruktioner på tändsystem, även på motorn i sin helhet?

Vilken olja, volymer mm.

Med vänlig hälsning

Lasse

Svar: BSA Bantam går att köra utan batteri, men det verkar bara vara en nödåtgärd som man tar till för att ta sig hem om batteriet har gått söder. Det anges att man i så fall ska koppla ur likriktaren samt isolera alla löst hängande kablar. Dessutom får man inte slå på lyset eftersom man då kan bränna hojens lampor.

I stort sett alla BSA Bantam från 1950 till 1966 har plusjord – alltså att batteriets pluspol ska anslutas till ramen. Det ska vara två kablar till batteriet – en brun som är ”ström” och som ska kopplas till batteriets minuspol, samt en kabel med genomskinlig isolering som ska anslutas mellan jord och batteriets pluspol.

Motorn är en tvåtaktare och vevaxel och kolv får då sin smörjning från oljeinblandning i bensinen. Rekommenderad inblandning är 4 procent. I växellådan rekommenderas en motorolja SAE 40 eller motsvarande. Några volymuppgifter hittar jag inte utan man ska fylla på så att nivån når upp till oljestickans markering. På fyrväxlade motorer finns en nivåskruv vilken är en av skruvarna ”D” på skissen nedan. Då är det skruven ”D” närmast fotpinnen som avses.

Jim Lundberg

På fyrväxlade motorer är det skruven ”D” närmast fotpinnen som är nivåskruv. På övriga motorer finns en oljesticka.
Vill man veta mer om sin BSA Bantam så kan man leta efter boken ”The book of the B.S.A. Bantam” av W.C. Haycraft (ISBN: 0273 361 767)
Rulla till toppen