Tändningsnyckel till NSU Prima

Annons från 1959.

Fråga: Hej! Min svärfar hade en renoverad scooter, en NSU Prima 3 (tror jag). Vi lyckas dock inte hitta startnyckeln. Den har ju även kick, men jag antar den kräver spänning för att starta (få gnista)? Detta kan ju variera, beroende på vilket tändsystem den har.

Nyckeln påminner om den till en Monark Blue Arrow, men ser längre ut. Läste en instruktion där starten gjordes genom att trycka ner nyckeln i botten. Vet ni hur man kan få tag i en nyckel? Vi har aldrig kört scootern under senare år, så finns det batterier får de säkert bytas.

Är det 12-voltssystem på denna hoj? 125 cc tror jag det är.

Joakim Jacobsson

Svar: NSU Prima fanns i flera versioner på 125, 150 eller 175 kubik och med 6 eller 12 volt. Kolla vad det sitter för glödlampor i fram- och baklyse. Det står på lampsockeln vilken spänning de ska ha. Scootern bör ha samma systemspänning som lamporna.

Är det en NSU Prima 3 så bör det vara en 150-kubikare. De NSU Prima som har 12-volts elsystem hade två seriekopplade 6-voltsbatterier, men det går givetvis att klämma dit ett 12-voltsbatteri bara utrymme finns. Jag har inte så mycket data om NSU prima, men 150-kubikaren (egentligen 146 cc) har en cylinderdiameter på 57 mm och 175-kubikaren (egentligen 174 cc) har en cylinderdiameter på 62 mm.

Finns det registreringshandlingar så kan cylindervolymen vara angiven där – annars kan man lyfta på topplocket och mäta cylinderdiametern enligt ovan.

När det gäller tändningsnyckeln så får man nog söka i Tyskland. Ett tips är då tyska eBay. Nu vet jag inte vilket fabrikat det är på det aktuella tändningslåset men det kan vara Hella eller Bosch. Det borde stå någonstans på tändningslåset. Bosch har en liten logotyp (sen nedan) som brukar finnas på deras produkter om de inte skrivit ut namnet.

Du kan även annonsera i Classic motors privatannonser vilket är gratis. Då når du ut till tiotusentals motorintresserade personer.

Jim Lundberg

Bosch har en liten symbol som ska föreställa ankaret i en tändmagnet (uppe i högra hörnet) som de märker upp merparten av sina produkter med.
Rulla till toppen