Fel lutning på Zündappförgasare?

Fråga: Hallå Jim. Jag fick en tanke om det här med Zündappen. Kan det vara så att förgasaren sitter med fel insug och att den lutar för mycket (se bild ovan) eller har du någon annan teori? För jag blir galen snart!

Donald

Svar: Vad jag kan förstå så går inte motorn bra i nuläget och du undrar om förgasarvinkeln kan vara orsaken. Cirka 1975 gjorde man om Zündapps mopedmotorer och en förändring var att den gamla ”U-båts”-förgasaren utgick och ersattes av en annan (Bing) förgasare med ringflottör.

På de senare sitter huvudmunstycket i flottörhusets centrum vilket gör att lutningen på förgasaren inte påverkar bränslenivån vid munstycket så mycket. På Zündappmotorerna sattes ett rakt insug mot den lutande cylindern vilket medför att förgasaren fick en närmast motsvarande lutning på cirka 20 – 25 grader relativt horisontalplanet.

Men detta fungerade ju bevisligen. Nu vet jag inte om det sitter en oborrad originalförgasare på din motor, men originalförgasaren (1 Hk) ska ha en borrning på 10 mm och ha beteckningen 1/10/121 (finns kanske fler beteckningar). Tyvärr så har jag ingen uppgift om lämpligt huvudmunstycke.

Jim Lundberg

När Zündapp gjorde om sina motorer i mitten på 70-talet fick den nya förgasaren en relativt stor lutning, men tack vare munstyckets placering i centrum är denna typ av förgasare relativt okänslig för lutningar. Den gamla ”U-båten” lutade också men den hade ett vinklat flottörhus som stod vertikalt trots förgasarens lutning.
Det är svårt att bestämma lutningen på en förgasare från en bild (Broschyrbild från Mustang) som inte är tagen exakt i 90-graders vinkel, men runt 20 grader verkar det vara. Det verkar inte vara mycket mer på Donalds förgasare som syns på översta bilden.
Rulla till toppen