Vilka Autopeder hade luftburk och motorkåpor?

Årets mopedsensation 1953 – i alla fall om man får tro Nymans annons för 1953 års Autoped. Motorkåporna ritades av formgivaren Björn Karlström och satt på samtliga årsmodeller av Autopeden.

Fråga: Hej Jim, vet du vilken/vilka årsmodeller av Nymans Autopeder som hade en luftburk i plåt med luftfilter, samt om alla årsmodeller hade sidoplåtar över motorn

Mvh Anders

Anders

Svar: När Autopeden presenterades 1953 hade den ingen luftburk (insugningsljuddämpare) vilket orsakade en del klagomål då ljudnivån från förgasaren var relativt hög. Däremot hade den de för modellen typiska motorkåporna som designats av tecknaren och formgivaren Björn Karlström, Kåporna fanns alltså redan på första Autopeden men hade dessvärre ingen effekt på ljudnivån från insuget.

1954 kom då en luftburk med ett chokespjäll som manövrerades från styret med en vajer. På 1953:orna fick man dra i en liten spak nere vid motorn för att choka. Motorkåporna hängde med från förra årets modell.

1955 gjorde man några fler ändringar på Autopeden. Nu fick den namnet Crescent Autoped samt att avgasröret nu gick rakt ner från motorn och till en paddljuddämpare under motorn. Man behöll den ljuddämpande luftburken från 1954. Även motorkåporna hängde med till 1955.

Men under 1954 kom även en helt ny moped från Nymans som hette Saxoped med en modernare och framför allt tvåväxlad motor från tyska Sachs. Den kunde man dessutom starta på stället (Autopeden fick man cykla igång). I och med detta verkade det som att man fasade ut den gamla och enväxlade Autopeden som dock fanns att köpa under 1956, troligtvis som 1955 års modell.

Jim Lundberg

Till 1954 gjordes hel hel del förändringar på Autopeden – bland annat fick den en ljuddämpande luftburk (punkt 10)
”Dunderburken” Den minskade inte bara ljudnivån – den minskade även bränsleförbrukningen och skyddade mot övervarvning av motorn,
Här syns filtret från tyska Knecht samt luftburken på en Autoped från 1954. Innanför filtret sitter en rund skiva med en fjäder som fungerar som choke. När man drar i vajern från styret dras denna skiva mot luftburkens hål och stryper luftflödet.
1955 fick Autopeden konkurrens från Saxopeden som var en betydligt modernare konstruktion.
Rulla till toppen