Läsartipset: Blanda egen rostlösningsolja

Hej Jim, läste om din rostlösning med Aceton och automatlådeolja (Classic motor nr 8/2023). Ska prova och se hur det fungerar. Använder med framgång en blandning bestående av 1/3 etylacetat ,som nästan kapilläriskt kryper in i bultar och muttrar, 1/3 sågkedjeolja och 1/3 lacknafta. Bara blanda och använda. Det går säkert bra med andra oljor också. Provade för en del år sedan på en plog som stått i skrothögen i många år. En stor mutter fick bli försöksobjekt. Efter några dagar med rostlösningen, tillsatt dagligen, hade vätskan trängt in i gängorna mellan mutter och bult, och muttern gick lätt att lossa.

Jag köpt etylacetat av ett företag i kemikaliebranschen. Letade på näten och hittade ett företag i Malmö. Fick köpa en kartong med fyra 5 litersdunkar, de sålde inte mindre än så, men det ska nog gå att hitta andra möjligheter att hitta i mindre storlekar. Kolla med en välsorterad färghandel. Tack för en mycket bra tidning och tack för dina kluriga lösningar på allehanda problem.

Mvh Anders Barte

Hej Anders och tack för ett intressant tips om ”hemkokad” rostlösningsolja! Ska testa detta när tillfälle ges. Enligt Wikipedia kan etylacetat även benämnas Ättiksyreester och används bland annat i smink och fruktessenser. Bör inte vara så farligt att hantera med andra ord. Däremot kan etylacetat lösa upp vissa plaster. Tricket med att blanda aceton och ATF-olja är inte mitt utan något jag snappat upp. Men den blandningen har en väldigt bra krypförmåga.

Roligt att du gillar vår tidning och tipsen däri!

Jim Lundberg

Rulla till toppen