Vibrationer från Ilomotor med Kreidlercylinder UPPDATERAD

Håkans motor saknar det övre motorfästet som annars sitter i Ilomotorns topplock. Detta kan få motorn att skaka i sina övriga fästen. På engelska motorcyklar har man ofta ett extra fäste mellan ram och topplock som kallas för ”Head steady” vilket bland annat har till uppgift att minska vibrationerna i motorcykeln.

Fråga: Hej. Experimenterar lite med en Ilo-motor och har monterat en cylinder från Kreidler J/K-50. fick byta pinnbult till M8 och sätta ett vinklat rör för kröken att original Ilokrök ska gå på.

Den vibrerar väldigt på låga varv för att under toppvarv nästan inte vibrera alls. Har det att göra med att den inte är inkörd, dvs begagnad Puchkolv, med vilket mått den har i Kreidler cylinder med kromat lopp och D Klassning och allt detta på en Ilo?

Motorn som sitter på normalt har 40mm borr och har inga vibrationsproblem trots tyngre kolv. Det har bra fart i början men på lite högre varvtal mattas den av och liksom trevar sig upp i varv. Är det också nåt med delar som aldrig suttit ihop innan?

Håkan

Svar: Vibrationer från en encylindrig motor kan bero på flera saker. Lösa skruvar i motorfästena kan kännas rejält i styre, sadel och fotpinnar. Detta beror på att motorn (som alltid vibrerar något) slår och dunkar i motorfästena. På din bild här ovan ser man att du inte har något motorfäste till topplocket vilket mycket väl kan orsaka vibrationer. Även för tidig tändning eller glapp i vevstakslager och kolvbult kan ge otrevliga vibrationer.

Sen kan motorns ofrånkomliga obalans ta sig olika uttryck, bland annat beroende av hur den är upphängd samt hur ramen är konstruerad. Ibland vibrerar det mest på låga varv för att sedan avta vid högre varvtal – precis som hos din moped. Eller så är det tvärtom – att det vibrerar mer och mer ju mer man varvar motorn.

Problemet med kolvmotorer är att man ska balansera ut en fram och återgående rörelse (kolv och vevstake) med en roterade (vevaxeln). Här talar man om en balansfaktor som ofta anges i procent. Av flera anledningar ka man inte balansera bort vibrationerna till 100 procent så man får kompromissa och läggas sig någonstans mellan 50 och 80 procent.

Det betyder att om man monterar en för lätt kolv så kan vibrationerna öka för att vevaxelns motvikt då blir för tung i sammanhanget och orsakar vibrationer. Gör man det motsatta och monterar en för tung kolv så räcker inte vevaxelns motvikt till och då är det kolven som orsakar vibrationer.

Ilo Pianomotorn har som standard 38 mm cylinderdiameter med möjlighet till två överdimensioner (38,50 och 39,00 mm). Varför din Ilomotor hade en 40 mm-kolv tidigare framgå inte av din fråga. Kreidler K50 har 38 mm cylinderdiameter, men diametern säger inte så mycket om vad kolven väger. Men det kan vara så att din motor vibrerar för att Puchkolven är för lätt i förhållande till vevaxelns motvikter. Avsaknad av inkörning orsakar inte vibrationer.

Om du vill laborera lite så kan du läsa om hur man räknar ut en motors balansfaktor i tidningen Classic motor nummer 6/2023. Det numret kan du beställa hos vår Shop på telefon 040-400 222.

Jim Lundberg

Ändrar man kolvens vikt så ändras även den så kallade balansfaktor vilket är ett förhållande mellan kolvens vikt och vevaxelns motvikter.
Men det är inte bara kolvens vikt som spelar in i balansfaktorn – det gör även vikten på vevstaken. Den övre delen räknas som fram och återgående (precis som kolven) medan den undre delen av staken räknas som roterande (precis som vevaxeln). Därför mäter man vevstaken som på bilden – liggande.

Uppdatering 2023-08-04:

Gjorde det här tredje motorfästet idag. Och det hjälpte betydligt även om den är lite mer skakig än andra motorn. Det var hela felet. Tack igen!

Håkan

Hej Håkan och tack för återkoppling. Bra jobbat!

Jim Lundberg

Rulla till toppen