Volvo B16 som inte går runt

Fråga: Hej! Har en Volvo B16 som har stått i ca 10-15 år i en lada utan topp. Den har klarat sig från rost men går för tillfället inte runt. Finns det några tips om hur jag kan få den att går runt?

Edwin Blomqvist

Svar: Börja med att hälla någon form av rostlösningsolja i samtliga cylinderlopp. Motorolja utspädd med lacknafta fungerar bra. Låt stå någon dag. För att skona startmotorn lägger man i en hög växel och sen knuffar man bilen fram och tillbaka tills motorn (förhoppningsvis) släpper.

Om det inte hjälper så kan man värma kolvarna med en gasolbrännare tills de är så heta att en droppe vatten snabbt kokar om man stänker på dem. En varmluftspistol kan hjälpa lite, men är oftast för klen. Obs – låt sedan kolvarna svalna helt innan bilen knuffas igen.

Värmen får kolvarna att expandera vilket får dem att röra sig lite relativt cylinderväggen så att rost, oxid eller beckad olja tappar lite av sitt grepp, men kolvarna måste få kallna så att de drar ihop sig igen. Man bör undvika att knacka på kolvtoppar då det kan uppstå sprickor, men man kan exempelvis lägga en hockeypuck på kolvtoppen som man kan knacka mot med en tyngre hammare (1.5 kg).

Om motorn fortfarande inte går runt så är det skonsammaste att upprepa värmning/kylning av kolvarna upprepade gånger. Man måste även försäkra sig om att det inte är vevaxeln som sitter fast. Då får man ta ner tråget och lossa lageröverfallen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen