Svagt lyse på MCB 1209

Fråga: Hej! Har en Sachs 1209 tvåväxlad där lyset fram lyser svagt på halvljus och bara glöder svagt på helljus. Kopplar jag bort tutan och kopplar ihop dom gula så fungerar båda bra när jag växlar kablarna på hel och halvljus. Har även bytt ljusomkopplare och jordat lite här och där, men utan resultat undrar vad det kan vara för fel.

Mvh Mats

Svar: Tutan får konstant ström från ljusspolen hela tiden från den gula kabeln och när man tutar så jordar man den bruna kabeln uppe vid ljusomkopplaren på styret. Eftersom lyset fungerar när du kopplar bort tutan så tror jag att det är två fel: Dels att tutan slutat väsnas och bara drar ström, dels att det är något fel uppe vid ljusomkopplaren så tutan är inkopplad (jordad) hela tiden.

Tutan i växelströmssystem av denna typ består enbart av en spole och ett membran och den drar lika mycket ström oavsett om membranet rör sig (låter) eller inte. Tutan drar rätt mycket ström så det är normalt att lyset blir svagare när man tutar. På de flesta tutor finns det en justerskruv i mitten av membranet som man kan testa att vrida på om tutan tystnat. Vrid tills tutan låter som mest och lås sedan skruven med dess låsmutter.

Jim Lundberg

Tutan får ström direkt från ljusspolen på strömmens väg upp till ljusomkopplaren (gul kabel = ström). Den bruna kabeln går till tutknappen på ljusomkopplaren som jordar tutan när man tutar.
Rulla till toppen