Hur stort axialspel på Husqvarna 120-motor?

Fråga: Hej Jim! Jag har på min Rödqvarna uppmärksammat ett axiellt glapp (ca 1 mm in och ut) på axeln där framdrevet sitter. Vet du om det är normalt eller bör jag göra något åt det?

Med vänlig hälsning

Mathias

Svar: Har du kollat med ett skjutmått eller indikatorklocka? Det kan ofta se ut som att en axel är väldigt glapp när man drar i den, men sen när man mäter är det ofta bättre än vad det såg ut.

Generellt så brukar man lägga axialspelet på runt 0,2 mm i denna typ av växellådor, men det är absolut inget kritiskt mått. Men spelet bör nog ligga på max 0,5 mm, även om det säkert fungera med 1 mm.

Om du tittar på bilden så ser du att tvåans drev (det i mitten) på den utgående axeln löper på långa bommar på axeln. Om nu axeln förskjuts i någon riktning på grund av stort axialspel så händer det inte mycket då tvåans drev ändå ligger i fullt ingrepp med bommarna.

Däremot så kan ettans och treans drev (de yttre dreven) förskjutas lika mycket axiellt som axialspelat vilket leder till att de inte ligger exakt i linje med sina motsvarigheter på mellanaxeln (den övre) samt att tvåans drevs klokoppling kanske inte fullt når in i sin motsvarighet på treans drev (drevet längst till höger på den utgående axeln.

Detta är väl inget direkt skadligt, men om du har närmare 1 mm i axialspel så kan det vara bra att dela motorn och shimsa in den aktuella axeln. Glöm i så fall inte att räkna med blockpackningens tjocklek. Man brukar shimsa till nollspel utan blockpackning och med packningen (oftast 0,2 – 0,3 mm tjock) så blir axialspelet korrekt.

Jim Lundberg

Rulla till toppen