Min Sachsmotor går bara i tio sekunder

Fråga: Hej! Jag har en moped 1259 med tvåväxlad Sachsmotor! Den startar och går i max 10 sekunder! Har bytt och justerat tändningen enligt Stora Tvåtaktsboken! Och har jättefin gnista och den är ca 5 mm i gnisttestaren! Tvättade förgasaren och tanken! Måste nog ha tips vad jag ska göra nu? Den gick jättebra och många turer i höstas sist!

Tias

Svar: Om motorn stannar efter endast 10 sekunder så låter det som att det kan vara kondensatorn som är defekt – alltså att felet ligger hos tändsystemet. Om det är bränslesystemet så kan det vara ett dåligt flöde. Men om man fyller flottörhuset på förgasaren så ska motorn gå betydligt längre än tio sekunder på den mängden bensin – även om man stängt bensinkranen.

Du kan testa flödet från tanken genom att ta av slangen från förgasaren och öppna bensinkranen. Om du låter bensinen rinna ner i ett decilitermått så ska det fyllas på 30 sekunder om kranen och dess sil i tanken fungerar som de ska.

Men testa på följande vis: Starta motorn och när den är på väg att stanna så drar du på full gas. Ta sedan ur tändstiftet. Är detta blött så var det gnistan som försvann och är det torrt var det bensinen som inte kom fram. Då vet man i vilken riktning man ska fortsätta felsökningen.

Jim Lundberg

Om motorn vill stanna så håller man full gas tills den stannat. Sen tittar man på tändstiftet.
Rulla till toppen