Svårstartad Volvo Amazon

Fråga: Hej! Har en Volvo Amazon med B18 och Zenithförgasare sedan 10 år tillbaka utan problem! Men i år vill den inte starta ibland, oftast när den är varm! Fått tips att den troligen börjat ånga bort bensinen i förgasaren! Hur vet man det? Har även bytt allt i tändsystemet och justerat tändningen, men man kan få stöt av fördelarlocket nu. Även ny bensinpump är monterad!

Tias

Svar: Om motorn är svårstartad när den är varm kan det visserligen bero på så kallat ånglås där lättflyktiga ämnen i bensinen kokar av motorvärmen (inte etanolen) så att bensinflödet genom förgasaren störs och det som kommer ur förgasarens spridarmunstycke är mest bensinånga istället för bensin i flytande form och det räcker inte för att motorn ska tända.

Ett annat scenario är att flottörhusventilen är otät. Bensinpumpen fungerar så att man spänner upp membranet med en arm som löper på kamaxelns excenter och sedan är det en fjäder som trycker på membranet som i sin tur pressar ut bensinen till förgasaren. När man stänger av motorn håller därför bensinpumpen trycket uppe och om flottörhusventilen läcker så flödar förgasaren över och en varm motor vill inte ha överdrivet mycket bensin för att starta.

Man ska normalt inte få en stöt av fördelarlocket vilket kan betyda att det antingen är smutsigt (smuts leder ström) eller att det har spruckit. En sak som är värd att kolla är den korta slang som sitter mellan bensinröret från tanken och bensinpumpen. Slangar tendera att spricka med tiden och minsta (luft)läckage på pumpens sugsida kan fördröja, eller helt stoppa, bensintillförseln till förgasaren.

Jim Lundberg

Rulla till toppen