Motorolja till Volvo B4B

En SAE 20W-50 blir för tjock för en motor som ska ha en rak SAE 20-olja. Det finns multigradeolja SAE 10W-20 som skulle ersätta en rak SAE 20, men då ligger dessa oljor ofta på stora förpackningar (200-liters fat).

Fråga: Vilken motorolja är bäst för en Volvo PV med B4B motor? Körs på vår-höst. Ska inte vara seg att starta men ändå hålla oljetrycket uppe vid varm motor. SAE 20w-50, SAE 10w-30 eller en rak SAE30-olja?

Robert

Svar: Volvo rekommenderar SAE 20 sommartid och SAE 10 vintertid till B4B vilket är relativt tunna oljor av typen ”singlegrade” eller ”rak” som man även säger.

Ska man ersätta en rak olja med en multigradeolja så ska man hålla sig till det sista talet i multigradeoljan. En rak SAE 30 kan då ersättas med en SAE 10W-30. Dessa två oljor kommer då att hålla samma viskositet när de är uppe i driftstemperatur.

Men den raka SAE 30-oljan kommer att vara betydligt tjockare än multigrade-oljan när motorn är kall. Mitt tips är att du kör på en multigrade SAE 10W-30 som ligger nära den raka SAE 20-oljan som Volvo rekommenderade.

SAE 20W-50 blir nog för tjock – om du inte har en väldigt sliten motor då en tjockare olja kan hjälpa till att hålla oljetrycket uppe.

Jim Lundberg

Rulla till toppen