Hastighetsmätare stannar

Fråga: Jag har en gammal MB 250S från 67 som min farfar köpte ny. Jag tycker mycket om bilen och har flera barndomsminnen som gör mig glad förknippade med den, utflykter och annat.
Nu har den ett konstigt fel, hastighetsmätaren slutar fungera när man gasar, jag är helt handfallen. Vad kan det bero på?
Jag har tittat men hittar inget ställe där gasreglaget klämmer mot mätarwiren.

Mvh Hampus

Svar: Hej Hampus. Jag har haft liknande problem och då orsakades det av två olika saker. Dels var gummikuddarna vid motorfästena slitna, vilket gjorde att motorn så att säga vred sig en aning vid gaspådag, dels var ytterhöljet till hastighetsmätarwiren skadat. Skadan gjorde att höljet sträcktes ut vid gaspådrag efter motorn rörde sig. Själva wiren, som satt fast förankrad i hastighetsmätaren, gled därför ur växellådan så pass mycket vid gaspådrag att mätaren slutade fungera. Problemet löstes med ny wire och nya gummikuddar till motorn.

Vad felet beror på i ditt fall är inte lätt att svara på utan att ha sett bilen. Jag skulle dock börja med att kontrollera wiren, därefter uttaget till wiren på växellådan. Jag skulle även kolla om kuddarna på motor- och växellådsfästen skulle behöva bytas.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen