Svårstartad Mustang Mamba

Fråga: Hej. Jag har en Mustang Mamba av årsmodell 1978. Efter tolv problemfria år, har den plötsligt blivit extremt svårstartad. Utan att överdriva så kan jag kicka 100 gånger innan den startar. Och då kan den gå hur bra som helst. I alla fall ett litet tag, för plötsligt lägger den bara av.

Har bytt allt i tändningsväg. Komplett tändplatta, stift, hatt, kablar. Efter bytet av platta gick den ok i två veckor men sen lade framljuset av, några dagar senare baklampan, och efter ytterligare några dagar slutade den tända (igen).

Skruvade bort plattan och fick den uppmätt. Inga fel. Har fin gnista. Har ändå bytt stift trots att det är nytt och det har faktiskt hjälpt några gånger. Men efter bara nån dag så lägger den av igen. Man kliar sig i huvet. Kan det vara nåt med svänghjulet?

Har letat efter ett att testa med – utan resultat – och vågar inte köpa nytt om felet beror på nåt annat.

Hjälp!! Har du tips på vad jag kan kolla mer?

Roger

Svar: Om du har bytt allt i tändningsväg så är det osannolikt att problemet ligger där. Men för att veta var du ska rikta in sökandet så gör du följande test: Kicka ett antal gånger, men inte så många att motorn startar. Ta sedan ur tändstiftet. Är detta torrt så kommer det inte fram något bränsle och är stiftet vått – då kommer det ingen gnista. Då vet man om man ska jaga fel i bränslesystemet eller i elsystemet.

Svänghjul som är tillverkade efter andra världskriget har relativt ”säkra” magneter som sällan tappar sin magnetism. Det kan dock hända att magneterna blir försvagade om man kör en längre tid med en kortsluten ljusspole.

En bränslerelaterad anledning till att en tvåtaktare blir svårstartad är att packboxarna i vevhuset börjat läcka, men då brukar motorn gå dåligt på tomgång och kan behöva gasas upp hela tiden för att inte stanna.

Men det låter som att det är flera fel på elsystemet på din Mamba så kolla upp alla kablar så ingen ligger i kläm eller har skadad isolering som kan komma i kontakt med jord. Även ljusomkopplaren på styret kan vara en orsak till att motorn stannar och lyset slocknar.

Jim Lundberg

Rulla till toppen