Blanda 95 och 98 oktan

Fråga: Hva blir resultatet hvis jeg blander 95 oktan bensin med E10 innblanding med 98 oktan bensin uten innblanding? Blandes i like deler. Får jeg da 96,5 oktan E5?

Grunnen er at jeg har en eldre Yamaha påhengsmotor som ikke skal ha 95 E10, men går fint på 95 E5. Den går også fint på 98 oktan. 95 E10 kan jeg skaffe lokalt, men 98 oktan må jeg reise 3,5 timer med ferge og kjøre 100 km hver vei for å skaffe.

Carsten Hansen

Svar: Om man blandar lika delar E10 med etanolfri bensin så bör etanolinnehållet gå ner till 5 procent. Oktantalet lär inte vara så kritiskt så länge det inte handlar om en högkomprimerad tävlingsmotor.

Men står det uttryckligen att din motor inte får köras på E10? Jag har kört på E10 (95 oktan) i över tio olika tvåtaktsmotorer ända sen vi fick E10 i Sverige (augusti 2021) och jag märker ingen som helst skillnad – varken på gången eller påverkan på delar i bränslesystemet.

Jag vet inte hur tillgången på Alkylatbensin är hos er i Norge men det kanske kan vara ett alternativ för dig? Den bensinen innehåller ingen etanol och är dessutom väldigt lagringsbeständig – det senare är bra om en motor bara körs under en period på året med långt stillastående.

Jim Lundberg

Rulla till toppen