Kopplings- och kickproblem på tvåväxlad Sachs

Fråga: Hej! Har haft inne en Sachs 50/2 KS på helrenovering hos en firma. Efter renoveringen har jag problem med missljud. Dels när kopplingen trycks in och dels i dragläget. Är ett ”tungt tjutande, gnisslande” ljud som även hörs under färd.

Har jag kört en stund och stängt av för att sedan försöka starta igen finns oftast inget motstånd i kicken, får då rulla mopeden några cm tills ”kuggarna hoppar i”. Kopplingswiren är inte anliggande utan har ett par mm glapp.

Var ca 3 dl olja i den i första starten då jag fyllde på 2 dl i motorn som skulle vara tom… men är rätt nivå i nu. Firman hävdar att ljudet och problemet med kicken är för att den är renoverad och behöver slita in sig. Kan det ligga något i detta?

Den läcker även olja när den står på stödet, blir ca 5 cm i diameters pölar på garagegolvet efter körning om jag inte har den ståendes helt upprätt. Har ändå monterat ett högre sidostöd på så den står inte onormalt snett.

Detta hävdar firman är vanlig sjuka på dessa motorer men ska det inte gå att åtgärda vid en renovering? Den läckte även innan renoveringen.

Saker som byttes vid renoveringen:

Alla lager och packningar, packboxar

Vevparti

Kolvringar

Kondensator, tändspole och brytare

El kablar samt tändhatt och tändkabel

Lameller

Kopplingsfjädrar

Kopplingskoppar

Har endast kört ca 10 lugna mil med mopeden (Crescent Compact) efter renoveringen om det spelar någon roll. Alla problem visade sig direkt vid uppstart, dock har ljudet när man trycker in kopplingshandtaget försvunnit mer och mer.

Tack på förhand!

Mvh Rickard

Svar: Min första tanke är att du åker tillbaka med motorn och säger ”Gör om, gör rätt”. När man sätter ihop en motor, oavsett om det är en renovering eller om motorn är ny från fabrik, så ska den fungera klanderfritt och utan missljud från första start.

Däremot ska man köra lite lugnt de första 50 milen om cylinder och kolv är nya. Annars kan motorn nypa. Men det är absolut inget i växellådan/kicken/kopplingen som ska ”slita in sig”. Vad som orsakar dina problem är lite knepigt att säga, men det låter som att motorn har för tajta spel. Fel oljemängd ger inte dessa symtom.

När det gäller oljan så ska Sachsmotorn ha 2 deciliter olja med viskositeten SAE 80 om det är växellådsolja eller SAE 30 om det är motorolja (bägge dessa oljor har likvärdig viskositet då motor- och växellådsoljor klassificeras olika). Motorolja är dock lite ”halare” än växellådsolja vilket kan ge kopplingsslir. På Sachs märks det mest när man kickar då motorn inte snurrar runt som den ska.

Sachsmotorn har en lite speciell oljefördelning vilket innebär att man måste köra motorn en stund efter oljepåfyllning för att kunna kontrollera oljenivån/mängd med nivåskruven på transkåpan.I korthet händer följande: Kopplingskorgen stänker upp oljan som rinner in i växellådan via ett hål. När växellådan har fått rätt mängd rinner överskottet av oljan tillbaka till kopplingskåpan och det är överskottet man egentligen kontrollerar med nivåskruven.

Ett fel många gör är att fylla på 2 deciliter olja genom S-luckan på transkåpan och sedan öppnar nivåskruven utan att ha startat motorn – då rinner nästan all olja ut eftersom oljan inte nått upp till växellådan. För att kunna tappa ur all olja vid ett oljebyte måste man även lossa oljepluggen som sitter under motorn – och nej – det är ingenting som ramlar snett i växellådan på en tvåväxlad Sachs när man lossar denna plugg (gammal internetskröna).

Jim Lundberg

I Sachsmotorn ”pumpas” oljan runt mellan koppling och växellåda under drift. Kopplingskorgen (roterar motsols) fångar upp oljan i botten på transkåpan och skickar in oljan genom hålet 1 där den hamnar i växellådan. När oljenivån i växellådan blivit den rätta rinner överskottet ut genom hålet 2 och tillbaka till kopplingen. Nivåskruven mäter alltså bara överskottet på den olja som inte behövdes i växellådan. För att man ska kunna kolla oljenivån i motorn korrekt måste man starta motorn om man precis har fyllt på oljan så denna hinner fördelas först.
Rulla till toppen