Registrera motorcykel från 1917

Fråga: Jag har en svensk ”motorcykel” av fabrikat Colibri från omkring 1917. Den har aldrig varit registrerad (behövdes kanske inte på den tiden). Går det ändå att få den registrerad? Finns tyvärr inget köpekontrakt från 1917.

Mvh Haakon

Svar: Kul med en Coibri, en motorcykel, eller kanske snarare en motor med cykel, konstruerad av Emil Jern i Gävle. Det finns flera exemplar bevarade av dessa 125 cc stora och 1,5 hästar starka framhjulsdrivna(!) motorcyklar.

Men nu till din fråga – att registrera ett fordon där papper saknas är inte lätt. Efter att ha pratat med Transportstyrelsen verkar den bästa möjligheten vara att registrera den som ett historiskt fordon. För att det ska betraktas som detta måste fordonet bland annat vara tillverkat eller registrerat för minst 30 år sedan och överensstämma med originalutförandet. Typintyg eller motsvarande måste kunna uppvisas och om sådant inte går att få tag i finns det numera en annan väg att gå. Sedan 1 februari 2023 kan det i vissa fall gå lika bra med ett intyg från Motorhistoriska Riksförbundet MHRF.

Jag har pratat med MHRF och de säger att det inte borde möta några hinder att du får ett intyg på din Colibri.

I samband med ursprungskontrollen behövs även någon form av intyg på att just du äger fordonet i fråga. Har du fått den genom arv kan en bouppteckning räcka, givetvis ska då motor- och i förekommande fall ramnummer framgå. Har du köpt den ska i princip en köpehandling räcka om motor- och/eller ramnummer framgå.

Kontakta gärna både Transportstyrelsen och MHRF innan du påbörjar ursprungskontrollen.

Länkar:

Transportstyrelsen TSFS 202022:72

Motorhistoriska Riksförbundet

Historik om Colibri hos Stiftelsen Bertil Lindblads Bil- och Teknikhistoriska Samlingar

Rulla till toppen