Hur tvättar jag min moped?

Fråga: Hejsan, Jag tänkte tvätta och göra rent min lilla moppe snart, en Crescent Compact 50/2 Sachs. Vad skall man tänka på? Några speciella medel/schampo? Eller är det bara att tvätta på?

David

Svar: Börja med att spreja på någon form av avfettning eftersom att mopeder med sitt tvåtaktsbränsle har en tendens att få en oljig yta både här och där. Olja binder damm och grus som repar lack och krom så det bästa är att först ha på avfettning, låta det verka en stund, och sedan spola bort det med vatten. Använder man en högtryckstvätt ska man ta det lugnt vid hjulnav, förgasare, fram- och baklykta samt där det sitter dekaler. Backa sprutmunstycket några decimeter där vattenstrålen annars kan tränga in och ställa till det.

Efter avfettningen tar man till varmt vatten och schampo. Vanligt handdiskmedel, typ Yes, är också bra. Använd en mjuk svamp. Bland ekrar och liknande ställen kan en diskborste vara bra för att få bort smuts. Även en tandborste kan vara bra i små skrymslen.

Vill man vara extra noga så torkar man av mopeden efteråt och lägger på vax – både på lack och krom. Fördelen med vax är att det ger ett visst rostskydd samt att det försvårar för ny smuts att fastna.

Efter tvättningen ska man köra några mil så eventuellt vatten i motor och bromsar dunstar bort. Detta är särskilt viktigt om du har tvättat inför vinterförvaring så det inte ligger kvar fukt som orsakar rost och oxid under hela vintern. Tänk på att bromsarna ofta är väldigt dåliga första gången man bromsar efter en tvätt. Kedjan bör rengöras och smörjas när man ändå håller på. Är man frikostig med avfettningen så försvinner smörjmedlet i kedjan.

Jim Lundberg

Det är inga konstigheter med mopedtvätt. Men det är viktigt (oavsett fordon) att börja med att lösa upp och spola bort sand och grus innan man börjar gnugga med svampar och borstar. Har man inte avfettning hemma så fungerar det med lacknafta/tändvätska/lampolja.
Högtryckstvätten tar bort det mesta utan att repa, men bör användas med förstånd. Det höga trycket i vattenstrålen kan tränga in i motor, förgasare och hjulnav. Även dekaler och färg kan lossna. Samma sak om man har krom som börjat flagna. Där kan strålen tränga in under kromet och skala bort större bitar. Backa munstycket några decimeter vid ömtåliga ställen och täck gärna över förgasare, lampor och omkopplare med plastpåsar – även om du bara sprutar med en vanlig vattenslang.
Tandborstar är bra när det är trångt eller väldigt smutsigt. De tål dessutom avfettning så man kan använda dem där det är mycket olja och fett i kombination med avfettning. Tänk på att kedjan kan tappa smörjmedlet av avfettning. Men det är lämpligt att passa på att även rengöra kedjan när man tvättar mopeden. Lägg kedjan i lacknafta och gnugga den ren med en borste. Låt den sedan hänga och droppa av och avsluta med att smörja den med kedjesprej eller liknande.
Rulla till toppen