Skillnad på Racingolja och helsyntet?

Fråga: Vad är det för skillnad mellan Biltemas Racingolja för Mc gentemot helsyntet som många föreslår?

Har hört att Racingolja används vid tävlingsverksamhet och bytes ofta, helsyntet används vid normal körning då växellådan mår bättre med lättare skift mellan dreven. Stämmer detta?

Gäller detta även i mopedmotorer? Jag kör själv med Biltemas Racingolja i min Honda CB 400 N och har blivit rekommenderad att bara använda helsyntet.

Tore Bremark

Svar: Helsyntetisk olja finns i olika varianter och den racingolja som jag tror du avser är just en helsyntetisk olja, fast framtagen för racing – alltså hårt belastade motorer med höga varvtal och ofta höga motortemperaturer. Din fråga handlar i så fall om vilken typ av helsyntet man ska välja – vanlig helsyntet eller racing-helsyntet. Jag är rätt övertygad om att om man kör racing bör man välja racing för att den oljan tål mer stryk, men om man kör på vanliga vägar i trafiken kan man välja en mer standard syntetolja. Visst kan man köra med racingolja i motorn om man åker på vanliga vägar, men det kanske är onödigt eftersom racingoljor håller ett högre pris samtidigt som man inte utnyttjar racingoljornas egenskaper fullt ut.

I tvåtaktsmotorer där man blandar oljan i bensinen kan dock så kallade racingoljor i otrimmade motorer leda till att en del av oljan går oförbränd ut i avgassystemet vilket orsakar ett slabbigt avgassystem där det ofta droppar svart olja ur ljuddämparen och en del rörskarvar. Ofarligt men smutsigt. Detta beror på att racingoljor har en högre kolningstemperatur för att kunna smörja vid de höga temperaturer som råder i en racingmotor, men dessa temperaturer uppnås sällan i en standardmotor.

Att man byter motorolja med tätare intervaller när man kör racing beror nog inte på oljan utan att man kör racing vilket ”sliter” hårt på olja. Att man ska byta olja ofta för att den är av ”racingtyp” stämmer däremot in på vegetabiliska oljor på ricinoljebas som visserligen smörjer väldigt bra, men som oxideras snabbt (åldras) av värme och som av den anledningen ska bytas ofta, men vegetabiliska oljor är en helt annan del av oljevärlden.

Jim Lundberg

Rulla till toppen