Kärvande varvräknare på Yamaha XT 250

Bild på Emils mätare.

Fråga: Hej. Håller på med en renovering på en Yamaha XT250 från 1980 och håller nu på med min varvräknare. Den ligger på 1500 varv konstant och vägrar röra på sig. Plockade isär den för att kika om jag kunde hitta något vilket jag gjorde.

Den runda biten på bilden är kopplad till vajern och snurrar fritt men huset som ska snurra med sitter still. Har hållit på i några timmar nu och skulle uppskatta all hjälp.

Mvh Emil

Svar: Mekaniska varvräknare (undantaget Smith Chronometric) fungerar likadant som dito hastighetsmätare. Vajern driver ett hjul med magneter som i sin tur sitter inne i en liten trumma av aluminium. Denna metall är visserligen inte magnetisk, men när hjulet med sina magneter börjar rotera skapas det så kallade virvelströmmar i aluminiumtrumman och där det finns ström finns det även magnetfält. Man kan säg att ju snabbare magneterna snurrar desto mer ”magnetisk” blir trumman.

Det som troligtvis har hänt i din varvräknare är att trumman har kärvat fast. Kraften från magnethjulet som förs över till trumman är väldigt svag och kärvar trumman det minsta så står den, och nålen som sitter på samma axel, still.

Men varvräknare är ömtåliga saker, precis som urverk, och man får vara väldigt försiktig om man ska lossa något. Det sitter även spiralfjädrar för nålens retur och dessa kan lätt knycklas till om man bara snuddar vid dem och om så sker kommer mätaren att visa fel eftersom det är fjäderns motkraft som jobbar mot trummans kraft och det är balansen mellan dessa som avgör om mätaren ska visa rätt. Är fjädern för klen visar mätaren för mycket och omvänt.

Testa med att ha på en droppe lacknafta på axelns lagring och låt denna dra in några timmar. Det kan vara så att det sitter en självsmörjande bussning i sinterbrons (pressat bronspulver) och att oljan i denna har stelnat av ålder. Då kan lacknaftan lösa upp oljan. Men det kan även vara fukt som har skapat oxid i bussningen och då kan man blanda ut lacknaftan med lika mycket tunn olja, så som symaskinsolja.

Ibland kan värme hjälpa om det inte finns plastdetaljer involverade, men man kan inte ta till varmluftspistolen då den sprider värmen över en stor yta vilket kan skada övriga delar i mätaren. Då är det bättre att ta en lödpenna och punktvis tillföra värme (försiktigt) där det kan behövas. Vad man än väljer för metod måste man ha tålamod och inte gå för fort fram vilket kan skada de ömtåliga delarna. Pilla, vicka och vrid väldigt försiktigt och notera om det börjar röra på sig.

Tänk på att man ska vara väldigt sparsam med olja i denna typ av mätare och helst ska man bara smörja den ingående axeln där vajern ansluter. Eftersom krafterna i en mätare av denna magnetiska typ är så svaga så kan en tjock olja räcka för att bromsa rörelsen på nålen. Använd inte sprejoljor som 5-56 eller WD 40 då dessa är utspädda med ett lösningsmedel för att kunna penetrera djupt och när lösningsmedlet har dunstat blir den kvarvarande oljan ganska tjock. Symaskinsolja är bra då den behåller sin viskositet över tid.

Jim Lundberg

Rulla till toppen