Volvo Amazon som rusar på tomgång efter varmkörning

Fråga: Jag har renoverat min Amazon, men har stött på ett problem som jag tänkte fråga dig om. Motorn går helt perfekt när den är kall. Så fort motorn blir varm, så skenar tomgången till ca 2000 varv. Jag bytte förgasare – problemet kvarstod.

Sen renoverade jag servon, en gammal Girling, nya packningar, membran och ny packning till den stora kolven samt ny backventil med slang. Problemet kvarstår: ca 2000 varv när motorn är varm. Har du något tips på vad problemet kan vara?

Tack på förhand

Peter

Svar: Det låter ju som att det inte beror på förgasaren eftersom symtomen kvarstod vid förgasarbytet. Testa med att klämma ihop slangen till servot med en tång eller liknade ifall motorn drar tjuvluft den vägen.

Kolla även om gasreglaget går tillbaka helt och inte kärvar i något läge. Testa med att spreja startgas eller motorolja där insuget ligger mot topplocket. Om motorvarvet förändras när man sprutar är det ett läckage där. Ta av fördelarlocket och vrid lite på rotorn för att känna att vikterna i centrifugalregulatorn inte kärvar så att tändningen fastnar på högtändning. Regulatorn smörjer man i hålet i axeln under rotorn där det sitter en liten filt som suger upp olja.

Någon som har fler tips till Peter? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen