Kopplingsproblem på Puch Montana

Fråga: Hallå. Jag håller på att vässa upp min Puch Montana och har fått problem med kopplingen. Den slirar otroligt mycket och då bestämde jag mig för att investera i en koppling med tre lameller.

Har köpt en ny korg och dragbult och installerade allt. Men när jag väl gjort det så vägrade han att frikoppla, istället så drog han med sig hela vevaxeln när man drog in kopplingen. Har letat överallt efter svar men hittar inget så hoppas på ett svar här.

Mvh Emil

Svar: Något verkar vara fel med vevaxeln i din motor. Puch V3-motorn ska ha ett axialspel (utåt/inåt) på endast 0,06 – 0,12 mm om ramlagren är korrekt inshimsade. Ett så litet spel är knappt synligt för blotta ögat.  När man frikopplar en V3-motor så dras vevaxeln åt höger, men den ska inte på något vis ”följa med” annat än maximalt 0,12 mm.

V3-motorn har även ett stödlager precis innanför kopplingskorgen men det lagret styr inte vevaxelns axialspel. Däremot ska det sitta en låsring (SGA 15) utanför stödlagret och utanför låsringen en härdad stålbricka med en tjocklek på 1,7 mm (se bild nedan). Utan låsring och/eller brickan kommer kopplingskorgen att röra sig för mycket utåt/inåt på vevaxeln.

Jag har aldrig bytt ut V3-kopplingen från två till tre lameller så jag är osäker på hur många delar man måste byta ut för att allt ska lira. Men börja med att mäta upp axialspelet på vevaxeln och åtgärda vid behov. Det kan ju vara så att ramlagren är slut och måste bytas. Shimsningen går till så att man lägger shimsbrickor innanför ramlagrens innerringar.

 I Stora Tvåtaktsboken, del 1 finns en komplett reparationsanvisning över Puch V3-motor.

Jim Lundberg

Mellan låsringen och kopplingskorgen ska det ligga en härdad stålbricka med en tjocklek på 1,7 mm.
Rulla till toppen