Modifierat vevhus på Husqvarnamotor

Jannes bild på hans modifierade motor. Om jag har förstått frågan rätt så handlar det om den skiljevägg som sitter i en del motorer (streckade linjen). Men vad har denna skiljevägg för uppgift?

Fråga: Hej Jim! Jag har köpt några Husqvarnamotorer, 118 och 120 cc. Men på en del av dem var väggen i vevhuset, den som sitter vid cylinderfoten mot smörjningen av ramlagren, bortslipad. Varför? Jag kan inte räkna ut det. Hoppas Du vet. Kan det vara någon form av trimning?

Med vänlig hälsning

Janne Andersson

Svar: Vissa äldre tvåtaktsmotorer har som ett lock, eller skiljevägg, över vevaxeln med en slits mellan dem där vevstaken tittar upp. Vad denna skiljevägg har för funktion kan jag inte svara på, men det kan eventuellt vara ett sätt att hindra färskgaserna från att gå för djupt ner i vevhuset så att de snabbare tar sig upp genom överströmningskanalerna när kolven vänder nedåt.

Eller så har skiljeväggen till uppgift att hålla kvar oljeblandad bensin nere vid vev- och ramlager för smörjningen skull. Men jag blir själv nyfiken på dess funktion. På den övre bilden från Janne har jag ritat i en streckad linje där denna skiljevägg brukar sitta.

På den nedre bilden syns en Husqvarna mod 24 (föregångaren till mod 27) där man ser dessa skiljeväggar på var sida om vevstaken.

Att skiljeväggen är bortslipad kan vara ett av många sätt att försöka trimma motorn. Gamla motorer kan vara rejält ombyggda av tidigare ägare som har testat alla möjliga tricks för att förhoppningsvis öka effekten – med varierande framgång.

Någon som vet mer? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Motor till Husqvarna mod 24, sedd uppifrån. Här ser man den skiljevägg (streckade linjerna) som sitter i många äldre motorer. Vevstaken sticker upp i slitsen. Samma konstruktion hittar man även i JB 128.
Rulla till toppen