Hur får man bort svänghjulet på Piaggio Ciao?

Måste man verkligen ta ur motorn ur ramen på en Ciao för att kunna ta bort svänghjulet vid arbeten på tändsystemet? På bilden är motorfästena inringade och minst ett av dessa ser ut att låsa fast den svarta fläktkåpan av plast.

Fråga: Hej, häromåret ärvde jag en Piaggio Ciao. Körd av äldre dam sommartid som det brukar heta. Körde i princip aldrig eftersom det gott och väl räcker att köra mina MC och mopeder som dessutom fyller garaget till bristningsgränsen. Min käre lillebror fyllde jämnt så jag gav honom Ciaon i födelsedagspresent. Gladast blev nog hans fru och barn så det blev till att göra iordning en rosa DBS 2610 till henne (och brorsbarnen). Nu råkade Ciaon hamna i ett fårstängsel så lite korrigering av belysning och tutan gjordes samtidigt kom ”klagomål” på Ciaon räckvidd som uppgavs till några hundra meter. Därför inköptes en ny tändspole varefter Ciaon provkördes utan mankemang.

Häromveckan skulle jag arrangera ett mopedrally för mitt gamla MC-gäng så allt rullande samlades ihop. Efter ngn km stannade Ciaon. Utryckning med reservmoppe. En kvart senare startade ”aset” och jag körde tillbaka till startplatsen. Just när jag är tillbaka stannar Ciaon men startar lydigt när jag provar en timme senare. Tänker kondensator och beställer en ny + svänghjulsavdragare. Började plocka isär kåpor etc idag men står som ett fån en kvart senare… Konsulterar din bok och avsnittet om Ciao men blir inte hjälpt. Nu frågan: Måste man demontera motorn ur ramen för att komma åt byte av brytare, kondensator? Tycker det ser svårt ut att få av fläktkåpan så man kommer åt att ta loss svänghjulet.

Clas Henrik Ericsson

Svar: Motorn som är med i Stora Tvåtaktsboken, del 2 var redan demonterad från mopeden när jag fick låna den till boken, men om man tittar på den översta bilden så ser det onekligen ut som att man måste plocka ur motorn för att kunna få loss den svarta fläktkåpan som i sin tur förhindrar demontering av svänghjulet.

Visserligen sitter motorn bara med tre skruvar, men ändå en typ av konstruktion som i alla fall jag vänder mig mot som varandes mekaniker. Om det inte är så pass smart att man kan lossa någon ramdel så att motorn kan sitta kvar när man gör en så pass vanlig åtgärd som att lossa svänghjulet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen