Vilken svänghjulsgänga på Victoria MS 50

Fråga: Hej Classic Motor. Har en fråga angående ett vevparti till Victoria MS50-motorn. Har det funnits med 9 mm gänga på magnetsidan någon gång? Jag har ett sådant från en motor som inte gick att rädda, trasiga blockhalvor.

Vevpartiet är utan skador och helt glappfritt och gängan är perfekt. Ser inte ut att vara omgängad, svårt att gå från 10 mm till 9 mm och få en så perfekt gänga. Har varit i kontakt med Rösebäcken men de kunde inte svara med säkerhet.

Med vänlig hälsning

Per

Svar: Victoria MS50-motorn fanns med M9 eller M10-gänga till svänghjulet, medan den senare MS 51-motorn endast har M10x1-gänga.

Det går att slå en M9-gänga över en befintlig M10x1-gänga då kärndiametern på axeltappen vid M10x1 är 9 mm. Man kan alltså rensa bort en skadad M10x1-gänga och sen gänga exempelvis M9x1, men det blir inte mycket att spela på om det ska bli osynligt.

Fast om den nuvarande gängan har samma stigning, alltså 1 mm, blir det lättare. Då sätter man upp vevaxeln i svarven och gängar djupare tills man är nere på M9 – bara man ser till att matningen på svarven ligger i fas med den gamla gängan. Det du har kan eventuellt vara en axel med skadad gänga som någon fixat till.

Saknar du en M9x1-mutter kan du tillverka en egen genom att borra ur en M8-mutter med en 8 mm-borr och sedan gänga om den med en tapp med M9x1. Man måste bara se till att tappen inte går ner snett i muttern – helst bör man göra detta i en svarv.

Jim Lundberg

Pers vevaxel med M9-gänga på svänghjulsidan.
Rulla till toppen