Kontramutter till lagerkona i navet till Raketare 1149?

Fråga: Hej, har ett framhjul från 1149 (raket) Nymans nav. Såg ett svar på lagerbyte sedan en tid tillbaka. En sprängskiss var med men inte hel utan kanterna var borta. Min fråga är om det sitter en mutter för att låsa konan som man gängar dit på bromssidan? Jag tror inte det för det bygger för mycket. Låser man allt utanför bromsskölden och bara en bricka mellan kona och Sköld? Gick inte att se. Tacksam för ett svar 🙂

Mats Rogebrant

Svar: Om du menar bilden ovan så ser det ut som att skölden (18) ska ligga direkt mot lagerkonan (7). Utanför skölden kommer sedan en distans (8) och efter den en kontramutter (9) som låser konan. Efter denna mutter kommer svingen och utanpå den kupolmuttern (10) som man drar fast hjulet med.

Detta med att konans kontramutter sitter utanför skölden är relativt vanligt på äldre mopeder även om det förekommer att kontramuttern sitter direkt mot konan. Då brukar det vara en låg mutter som inte bygger så mycket. Om du monterar ditt baknav enligt skissen ovan så kan det ibland behövas en bricka mellan sköld och kona ifall skölden skrapar i navet – precis som du var inne på.

Jim Lundberg

Rulla till toppen