Tresiffrig VoV-beteckning på Husqvarnamoped?

Reklam från 1960.

Fråga: Hej, är nybliven ägare till en Husqvarna 4012 med VoV 221 på motorn. Lite konstigt eftersom alla VoV nummer jag hittat är mer än treställiga. Någon idé om varför det kan vara så?

Mvh

Stefan Öhrman

Svar: Det lägsta VoV-numret (Väg och Vattenbyggnadsstyrelsen) som jag hittar i Rikspolisstyrelsens mopedförteckning är VoV 1001, vilket tillskrevs Husqvarna 4112. Man skulle i och för sig kunna tycka att det kan saknas en siffra, alltså feltryck, men det är rätt osannolikt och om man lägger till en siffra i början eller slutet på ditt VoV-nummer så blir det så här: 1221 vilket är en Monark.

Andra kombinationer med ”221” så som 2221, 3221 eller 4221 ger inga träffar i förteckningen. Samma om man testar olika siffror på slutet av ”221” som till exempel 2211, 2212, 2213 och så vidare – inga träffar, så feltryck är nog uteslutet.

Nu vet jag inte vad det är för årsmodell på din Husqvarna 4012, men runt 1960 gjorde man om myndigheternas registrering av mopeder från att tidigare bara gällt motorn till att därefter gälla hela mopeden. En gissning från min sida är att du kan ha en av de sista motorerna med VoV-nummer, och när man sedan utvidgade VoV-numret till att gälla hela mopeden så valde man fyrsiffriga nummer.

Någon som vet mer? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan

Jim Lundberg

Typskylt på Husqvarnamotor från 1961 eller senare. Detta ser man på att motorn är på 1 hästkraft, vilket blev tillåtet först 1961. (innan dess var max tillåtna motoreffekt 0,8 hk). Vid den här tiden satt VoV-skylten på ramen och gällde även själva mopeden – alltså även hjuldimension och utväxlingsförhållandet mellan motor och bakhjul.
Exempel på typskyltar för mopedramar. Dessa gäller då även mopedens utförande, inte bara motorns som det var tidigare.
Rulla till toppen