Frågor om NV 20 från 1951

Willys nyinköpta NV 20 från 1951.

Fråga: Hej Jim! Jag har köpt en NV 20 från 1951 som jag ska försöka göra riktigt fin. Ett bra utgångsläge tycker jag. Några frågor. På strålkastaren sitter ett vred som reglerar ljuset. Vredet verkar trasigt. Hur lagar man ett sådant? Hur tar man loss det? Finns de att köpa? Tidigare ägare har gjort lite egna kabeldragningar och jag är inte säkert att allt är rätt.

Hur dödar man motorn? finns ingen knapp på styret. Endast tutknapp och ingen reglering hel/halvljus?

Centralstödet verkar komma från en annan modell av NV.  Går inte att fälla helt bak då det tar emot ljuddämparen. Har man löst genom en gummianordning!  Finns det andra modeller? Var hittar jag korrekt stöd?

MVH

Willy Svensson

Svar: Jag är inte säker på hur just din omkopplare på styret ser ut, men om du tittar på min bild längre ner så ser du hur omkopplaren kan vara fäst i lykthuset; det sitter två små plåtremsor fastsvetsade i huset. Längst ut på dessa sitter det två små flärpar som sitter vikta runt den isolerande fiberskiva som omkopplaren har som stomme.

Hur man lagar omkopplaren kan jag inte svara på utan att se vad som är fel, men det är inga avancerade saker och när du lossar flärparna så kan du se hur omkopplaren är konstruerad. Det sitter en fjäder i den om gärna vill flyga iväg. Omkopplarens uppgift är följande: I mittläget är den avstängd. Vrider man omkopplaren till vänster tänds parkeringsljuset. Vrider man den till höger tänds huvudstrålkastaren. I bägge ytterlägena lyser även baklampan.

Det ska sen sitta en separat omkopplare för hel- och halv på styret där även tutknappen och dödarknappen ska ingå. Men i schemat till NV 20 finns inte denna omkopplare utritad – bara tutknappen (se schemat nedan). Varför det är så kan jag inte svara på, men det är inte helt ovanligt att fakta i gamla reservdelskataloger och instruktionsböcker inte stämmer med verkligheten.

Centralstödet på din hoj verkar se ut som det i reservdelskatalogen så det kan nog vara det rätta. Varför det tar i ljuddämparen är svårt att säga, men stödet kan vara stukat – eller avgasröret.

Jim Lundberg

Ljusomkopplaren på Willys NV. Min fundering är om inte vredet sitter ett halvvarv fel. Någon NV-ägare som vet?
Så här sitter omkopplaren fast i lykthuset på andra NV-motorcyklar. De två plåtremsorna har flärpar längst ut som man viker runt kanten på omkopplaren (saknas på bilden).
Tutknappen på styret. Men enligt instruktionsboken ska det vara en kombinerad omkopplare för hel- och halvljus, samt med tut- och dödarknapp.
Kopplingsschema ur instruktionsboken till NV 20. På schemat saknas omkopplaren som enligt uppgift i samma bok ska sitta på styret. Den svarta kabeln ska gå till dödarknappen. Röd kabel från motorns laddspole ska troligtvis gå till en likriktare i lykthuset och sedan vidare till batteriet. Gul kabel från ljusspolarna är till huvudstrålkastare samt bakljus.

För att ladda ner bilder så högerklickar man på vald bild och väljer ”Spara bild som…”

Rulla till toppen