Problem med hastighetsmätare på Monark motorcykel

Exempelbild.

Fråga: Hej. Ett litet mysterium. Hastighetsmätaren på min Monark motorcykel går inte högre än ca 40 km/h.

Tog loss den men insåg att jag nog går bet på en reparation så jag satte tillbaka den, fast tydligen inte ordentligt. När jag tog en tur idag började hela mätaren vrida sig i sitt fäste och när den vridit sig så att 120 km/t stod rakt upp fungerade den som den ska.

Har du någon tanke vad det kan bero på?

Mvh Tommy Karlsson

Svar: Kraften som driver nålen är väldigt svag och består bara av ett magnetfält från en roterande magnet som med hjälp av så kallade virvelströmmar i en liten aluminiumtrumma påverkar nålens axel. Det behövs med andra ord inte mycket motstånd för att mätaren ska visa för lite – eller ingenting alls.

Varför din mätare fungerar när den sitter lite vriden i sitt fäste kan dels bero på gravitationen om någon axel har exempelvis ett rostangrepp eller torkad olja på ena sidan. Förutsatt att mätaren lutar i sitt fäste. Om axelns ”sträva” sida hamnar nedåt kan gravitationen göra så att friktionen mellan axeln och dess lagring går lite tyngre. Som sagt, det behövs inte mycket.

Men problemet kan även bestå av att hela mätarhuset ligger i spänn och deformeras när man drar fast det. Det är väldigt små spel mellan axlarna och dess lagringar i en hastighetsmätare och om mätarhuset bara deformeras en aning när det dras fast kan detta också leda till kärvande axlar.

Men ibland kan sådana här saker gå till sig när man börjar använda sakerna mer regelbundet och som jag förstår har du varit ute och kört i novemberkylan vilket kan vara en utlösande faktor om mätaren inte är i toppskick. Det kan vara frestande att smörja en mätare, men det ska man undvika och i så fall bara smörja den ingående axeln med en tunn olja, typ symaskinsolja. Undvik oljor som 5-56 och WD 40 då dessa inte är så tunnflytande som man kan tro. De innehåller lösningsmedel för att vara penetrerande, men när detta har dunstat blir kvarvarande olja ganska tjock, det är inte bra i en hastighetsmätare. Vägmätarmekanismens kugghjul kan man däremot smörja med lite vaselin.

Jim Lundberg

Eftersom kraften i en hastighetsmätares drivning till själva nålen är så svag bör man undvika att smörja nålens axel. Vanlig olja kan bromsa så mycket att mätaren visar för lite eller åtminstone reagerar långsamt på hastighetsförändringar . Men en droppe symaskinsolja där vajerns ansluts är bara bra.
Rulla till toppen