Montera framnav på Crescent 2011

Fråga: Hej. Har en Crescent 2011 med halvnav 90mm fram. På denna är det monterat vanliga kullager. Är det original? Jag har haft den sen 1966 med detta hjulet. Min fundering är hur brickor och muttrar ska vara placerade på axeln och hur bromsskölden ska låsas mot axeln. Det ska ju passa i länkarmarna och det är ju dumt att experimentera på framhjulet om ni vet hur det ska vara.

Tacksam om ni kan hjälpa mig.

Bror Gustavsson

Svar: Det bör vara det nav som syns på skissen nedan. I så fall ska det vara spårkullager original i ditt nav (kan vara SKF 6001). Viktigt är distansröret (20) som ska sitta mellan lagren. Utan detta kommer lagrens innerringar att klämmas ihop så att lagren går sönder.

Exakt i vilken ordning alla delar ska sitta framgår inte helt tydligt på den skiss jag har, men jag tror inte att det ska vara så svårt att lista ut detta. Om filtringarna med deras hållare och brickor (14, 15 & 16) inte är i bra skick (eller saknas) monterar du tätade spårkullager med gummisidor. Dessa lager har ändelsen ”2RS” (2 Rubber Seal).

Om dina lager exempelvis heter 6001 (12x28x8 mm) så ska de tätade heta 6001 2RS. Dessa är packade med fett från fabrik och tätar även mot vatten. Dessutom riskerar man inte att det tränger ut fett ur dem som kan hamna i bromsarna, vilket kan hända med enbart filtringar.

Jim Lundberg

Rulla till toppen