Ny fälg till Cyclemaster

Fråga: Stort Tack Jim, och övriga Cyclemaster-kunniga, för goda råd! Jag passar på att fråga igen; Originalfälgen är troligen bortom all räddning, då man tydligt kan betrakta omgivningen genom dess generösa rosthål …

Frågan är således: Har någon nån’ idé om var/hur jag hittar en dylik fälg? Däckdimensionen är 26 x 2 x 1 1/2 (54-584).

Mvh från Dick Nordlund

Svar: Utifrån den däckdimension du uppger (54-584) så är den samma som många samtida mopeder, alltså Monark Monarped, Husqvarna Novolette och säkert en drös med cyklar, så mitt tips är att du kollar med någon cykelverkstad eller kollar efter 26-tumscyklar. Tänk bara på att det finns olika fälgdiametrar som alla kan heta 26 tum. Du ska alltså se till att få en fälg med diametern 584 mm vilket är fälgens diameter mätt innanför fälgkanten (se skiss nedan).

Däremot kan det bli problem med att hitta nya ekrar då dessa är extremt korta på en Cyclemaster. Jag har för mig att de även är lite grövre än standard cykelekrar. Försök att rädda de du har. Om fälgen har rostat sönder har troligtvis ekernipplarna rostat fast i sina ekrar. Men i många fall går de att lossa utan att vrida sönder ekrarna.

Man får i så fall värma nipplarna med en gasolbrännare (varmluftspistol duger inte) och varva detta med några droppar olja. Till slut brukar nipplarna lossna. Om de däremot vägrar släppa taget får man vara mer drastisk: Då får man ”platta till” nipplarna genom att hålla ett mothåll på sidan av nippeln och sedan knacka på den från andra hållet med en hammare. Detta gör man varvet runt och målet är att deformera nippeln så att den smids ut och blir större i hålet. Nippeln blir skrot men man räddar ekern. Sen får man jaga nya nipplar hos någon cykelhandlare.

Jim Lundberg

Litet kuriosa: Detta ser ut att bli 2023 års sista fråga eftersom tolvslaget denna nyårsafton bara är några timmar bort. Vi kör på som vanligt 2024 – välkomna med era frågor och ha ett gott nytt år!

Här mäter man fälgens diameter vilket då är samma som däckets innerdiameter – i detta fall 584 mm. Tänk bara på att 26-tumsfälgar/däck finns i åtminstone tre olika diametrar; 559. 584 samt 590 mm. Cykeldäck mättes ursprungligen på ytterdiametern så ju kraftigare däck, desto mindre innerdiameter.
Rulla till toppen