Modernare hastighetsmätare till NV 35

En cykeldator kan man hitta för en hundralapp och går att montera på någon halvtimme.

Fråga: Hej. Jag har en NV 250 mod 35 från 1952 där vinkelväxeln på till hastighetsmätaren saknas. Vad jag förstår en svårfunnen del. Finns det nån modernare form av hastighetsmätare som inte kräver mekanisk drivning som jag skulle kunna montera medan jag letar efter vinkelväxeln från VDO?

Affe Ericson

Svar: Om du kan acceptera en digital mätare tills rätta delarna dyker upp så finns det en mängd cykeldatorer som man enkelt kan montera. Man får programmera in hjulens diameter/omkrets i cykeldatorn och sedan fästa en magnet på en eker samt en givare på ramen/gaffeln.

En cykeldator kostar från en knapp hundralapp och uppåt. Det som kan inträffa är att störningar från motorcykelns tändsystem kan påverka datorn, men det går ofta att fixa till genom att parallellkoppla en kondensator på cirka 0,18 µF på givarkabeln och så nära mätaren som det går. En kondensator från ett tändsystem brukar fungera bra.

Jim Lundberg

För att cykeldatorn ska visa rätt hastighet måste man mäta hjulets omkrets och mata in detta mått i datorn.
Ibland kan cykeldatorer störas av att sitta på ett motorfordon med de störningar som kommer från tändsystemet. För det mesta kan man avstöra givarkabeln uppe vid datorn genom att klippa av kabeln där och montera en kondensator mellan de två ledarna. Lämplig kondensator kan vara en från ett tändsystem (från bil/motorcykel/moped).
Rulla till toppen