Trög kopplingskorg på nyrenoverad Sachs

Fråga: Hej! Jag har renoverat en Sachsmotor 50/3 med kick. Ska det gå lite trögt att snurra på kopplingskorgen? Man drar ju runt alla drev samt att det är nya packboxar.

Rogert

Svar: Om vevaxeldrevet sitter på plats så att vevaxeln snurrar med när du drar runt korgen kan det gå lite trögt eftersom vevaxelns packboxar bromsar en aning samt att utväxlingen mellan koppling och vevaxel är cirka fyra gånger (utväxling 3,875:1) vilket leder till att det går fyra gånger tyngre att dra runt vevaxeln med korgen. Har du dessutom monterat kolv och cylinder kan det vara väldigt trögt att dra runt kopplingskorgen.

Men om du inte har monterat vevaxeldrevet ännu så ska det gå att snurra runt korgen utan något direkt motstånd med ett finger oavsett om det är friläget eller någon växel. Skulle det gå trögt att snurra på korgen utan vevaxeldrevet på plats kan det vara så att du har för små, eller inga, axialspel i växellådans axlar.

Samtliga axlar ska ha cirka 0,10 mm axialspel och har du ingen indikatorklocka kan du testa med att dra samtliga axlar utåt/inåt. Även ett så litet spel som 0,10 mm känns när man drar i axlarna. Har du monterat lamellerna får du ta bort dem tillfälligt så du även kan dra i kopplingsaxeln (julgranen).

Jim Lundberg

Rulla till toppen