Tändspole till Rödqvarna

Fråga: Hej. Jim. Jag behöver fixa ny tändspole till min 1951 Rödqvarna. Har du någon uppfattning om kvalitén på dom som finns på marknaden? De kostar runt 450 kr. Flera verkar komma från Taiwan. Är det bättre att linda om den befintliga? I så fall måste jag nog lämna iväg den, och det kanske blir väldigt dyrt.

Mvh Roger

Svar: Det finns tre alternativ i ditt fall; Antingen låta linda om originaltändspolen, köpa en nytillverkad eller att montera en utanpåliggande tändspole där den gamla tändspolen används som matar/generatorspole.

Om vi tar det i tur och ordning: Att linda om en tändspole kostar nog runt tusenlappen, men då får man en tändspole som förmodligen är bättre än originalet var. Tyvärr så har jag inte testat de nytillverkade tändspolarna och kan därför inte uttala mig om hur bra/dåliga de kan vara (ni som testat får gärna lämna en kommentar).

Vill man göra ett avsteg från original (jag har gjort många avsteg) så kan man ta av all tråd från den defekta originalspolen och sedan linda på drygt 200 varv (antalet varv är okritiskt) med emaljerad (0,6 – 1,0 mm) koppartråd och sedan låta den spolen bli en generatorspole som får driva en utanpåliggande tändspole vilken kostar ett par hundralappar och uppåt (se schema nedan). Detta kan man göra själv utan särskilda lindningsmaskiner.

Kolla exempelvis med Lindom magnetservice när det gäller omlindning till originalutförande av tändspolar. Att köpa NOS (gamla oanvända)  tändspolar är lite riskabelt då dessa spolar med textilisolering är hygroskopiska (suger i sig vatten från den omgivande luften) vilket kan resultera i att de är sönderärgade på insidan trots att de aldrig använts.

Jim Lundberg

Ett billigt – och driftsäkert alternativ – är att använda den gamla tändspolen som matarspole till en utanpåliggande tändspole, Man lindar då på cirka 200 – 240 varv med emaljerad koppartråd på den defekta tändspolens stomme som sen får driva den utanpåliggande tändspolen. Ett billigare och driftsäkert alternativ.
Rulla till toppen