Tvåan hoppar ur på tvåväxlad Sachs

Klassiskt quick-fix när tvåan vill hoppa ur på tvåväxlade Sachsmotorer: en returfjäder som drar armen bakåt mot tvåan. Ofta får en skrivbordslampa släppa till fjädern.

Fråga: Halloj! har precis fått igång min Sachs 50/2 men de finns ett problem. När jag kör på 1:an går det hur bra som helst men när jag kör på 2:an så hackar motorn och de känns som växeln vill hoppa ur. Antar att de är medbringaren men orkar verkligen inte klyva hela motorn så finns det nått sätt att fixa de där ändå?

Hampus

Svar: Detta är en vanlig åkomma på tvåväxlade Sachsmotorer och beror oftast på att medbringaren, som du själv var inne på, är sliten i hålen så att drevens tappar hoppar ur när man kör. Även tapparna kan vara slitna med samma resultat.

Vill man slippa dela på motorn så finns det ett par quick-fix att ta till. Börja med att kolla så att växelvajern har så mycket slack så den inte drar i växelarmen på motorn när växelhandtaget står i tvåans läge. Där ska vajern ha ett litet spel så att tvåan verkligen kan hoppa i helt.

Nästa steg är att sätta dit en returfjäder på växelarmen som drar denna bakåt och på så vis hjälper till att hålla kvar tvåan i läge. En populär fjäder till detta är av den typen som sitter på skrivbordslampor. Man får spänna fjädern lite lagom så att tvåan ligger i utan att man får ta i för kung och fosterland för att få i ettans växel.

Hjälper inte fjädertricket så återstår det nog bara att bita i det sura äpplet och dela på motorn och byta eller slipa till delarna som ställer till det.

Jim Lundberg

Rulla till toppen