Vevtapp till Victoria MS 51

Fråga: Hej! Finns det nyproducerade vevtappar som passar Victoria MS 51?

Fredrik

Svar: Det kanske kan finnas i motorns hemland, Tyskland, men det kan finnas vevtappar från andra mopedmotorer som eventuellt kan passa. Jag har tyvärr inga mått på Victoriamotorns vevtapp så om du pressar isär din vevaxel och mäter din gamla tapp med en mikrometer kan sedan du höra med olika mopedfirmor på nätet om du har en vevtapp som kan passa.

Nu säljs dessa sällan separat, utan i en sats med vevstake och har du tur kanske du kan använda vevstaken också från en annan motortyp. I så fall ska vevstaken uppfylla tre lika mått som den gamla originalstaken har: Bredden nere vid storänden (vevstakslagret), c/c-måttet mellan vevstakens hål samt diametern på hålet för kolvbulten (12 mm på Victoria). Man kan ibland trixa lite om man inte hittar en stake med rätt längd genom att leta efter andra kolvar med annan kolvbultshöjd som tillsammans med den aktuella staken gör att kolvtoppen inte går för högt eller lågt i cylindern.

Sen kan man gå längre och brotscha upp hålet för tappen i vevskivorna om man hittar en lämplig vevstake och tapp från annan motor med grövre tapp. Undantaget är vevtapparna till Sachsmopedmotorer som är svagt koniska i ändarna som då kräver motsvarande konicitet på brotschen – där blir det knepigt.

I ett kommande nummer av tidningen Classic motor (nummer 5/2024) visar vi hur man byter vevstake på en vevaxel till en tvåtaktsmotor.

Jim Lundberg

Rulla till toppen