Kedja till Monark M75

Fråga: Vilken kedjedimension ska det vara till Monark M75?

Lasse Cedergren

Svar: Om det handlar om drivkedjan mellan motor och bakhjul (ej transmissionskedjan) så finns det två olika varianter av drev till Monark M75 med sin JB 128-motor, och då är det bredden på dreven som skiljer sig åt. Dreven kan ha en bredd på antingen cirka 5 mm eller på cirka 7 mm vilket först måste kontrolleras med ett skjutmått.

Det kan mycket väl vara så att fram- och bakdrev har olika bredd och då ska man välja kedja efter det bredaste drevet. Har du de smalare dreven passar en kedja med måtten 1/2″ x 1/4” som har en invändigbredd på 6,35 mm. Denna kedja har beteckningen 420 S8 och har en rulldiameter på 8,51 mm (vanlig 420-kedja har mindre rullar som är 7,75 mm vilka kan vara för små för dina drev). Kedjan 420 S8 är dock svår att hitta idag.

Har du de bredare dreven ska du välja en kedja med måtten 1/2” x 5/16” som har en invändig bredd på runt 8 mm. Den kedjan har beteckningen 428 (ibland följt av ”S” eller ”SH”) och har 8,51 mm rullar. Längden på kedjan till en Monark M75 ska vara 106 rullar (=53 länkar).

Man kan för det mesta ha en något för bred kedja relativt dreven, men aldrig en för smal. Undvik förstärkta kedjor och o-ringskedjor till en så gammal motorcykel som M75. Dessa kedjor har ett relativt stort yttermått (bredd) och kan därför skava i både motorblock, kedjeskydd och ram. Kedjan 428 finns bland annat hos Mopedrenovering.se

Jim Lundberg

Rulla till toppen