Originalförgasare och kolv till Zündapp KS 50

Zündapps u-båtsförgasare kan ha lite olika beteckningar trots att de ser lika ut. Riktigt vad som skiljer dem åt kan jag tyvärr inte svara på. På bilden syns en förgasare med beteckningen 1/9,5/63 där den sista siffergruppen anger förgasarhusets utförande.

Fråga: Hej Jim! Undrar vad originalförgasaren heter, hur många millimeter den är i insuget, samt hur stor originalkolven/cylindern är i millimeter på Zundapp KS 50, årsmodell 1973. Skulle vilja återställa den helt till original. Tack på förhand.

Med vänliga hälsningar

Marcus

Svar: Förgasaren, som kallas för u-båt för sin form, är av fabrikat Bing och kan ha lite olika sifferbeteckningar. Första siffran (1) betyder att det är en vajerkontrollerad trottelförgasare, andra siffergruppen (9,5) anger förgasarens borrning och den tredje siffergruppen anger förgasarhusets utförande.

Zündapp KS 50 från åren runt 1973 har en förgasare som har en borrning på 9,5 mm. Exakt vilken beteckning den ska ha kan jag tyvärr inte svara på eftersom det finns flera u-båtar som ser identiska ut trots olika beteckningar. Här är tre exempel som bör höra hemma i en KS 50:

1/9,5/63

1/9,5/65

1/9,5/74

När det gäller kolv och cylinder på Zündapp 278-motorn som sitter i KS 50 så är den nominella diametern 39 mm, men Zündapp har en väldigt tajt passning mellan kolv och cylinder på endast 0,02 mm och därför har kolvar och cylindrar en klassning bestående av en bokstav på kolvtopp och cylinder där bägge ska ha samma klassning för att få korrekt kolvspel och inte riskera att kolven nyper.

En A-cylinder ska då ha en A-kolv och så vidare. Det skiljer 0,005 mm (5 tusendels millimeter) mellan varje klass. En A-kolv är 38,945 mm, en B-kolv är 38,950, en C-kolv 38,955 och så vidare. Om cylindern är sliten kan man gå upp en klass med kolven för att kompensera. Har man en B-cylinder kan man testa med en C-kolv.

Jim Lundberg

Zündapps cylindrar har klassningar där diametern på cylinderloppet skiljer sig 0,005 mm för varje klass. På bilden syns en D-cylinder som då har en diameter på 38,980 mm och ska då ha en D-kolv som i sin tur har en diameter på 38,960 mm. Detta ger då det rekommenderade kolvspelet på 0,02 mm.
Kolvarna har sin märkning i toppen. På bilden syns en Zündappkolv med A-klass. Den har då en diameter på 38,945 mm.
Rulla till toppen