Toyota startar inte

Fråga: Min svärmor har en Nissan Almera -00. Lagret i generatorn skar ihop så vi hittade en begagnad på skroten och monterade den men nu vill den inte starta. Den går på startmotorn. Inga lampor tänds. Det enda som fungerar är fläkten innerbelysningen och tutan. Inget annat fungerar som lyse blinkers torkare. Jag har kollat säkringarna men hittar inget fel där. Var sitter felet??

Thomas

Svar: Det är egentligen en alldeles för ny bil för oss, men liknande saker kan drabba även äldre bilar. Jag förutsätter att du monterat generatorn rätt och att den fungerar som den ska. Innan du påbörjar felsökning, kolla om du kan hitta någon kabel eller kontaktdon som sitter löst och att både motor och kaross är ordentligt jordade.

Om allt är okej så långt är det ”bara” att fortsätt med felsökningen. Vore det min bil skulle jag kolla om det kom gnista till stiften och sedan arbeta mig baklänges via tändspole och tändningslås tills jag hittar ström. Det kan ta tid och det kan underlätta om du har bilens kopplingsschema och ännu mer om du har stort tålamod.

Min bästa gissning? Kabelbrott på B+ kabeln från generatorn eller att något kontaktdon under instrumentpanelen inte har ordentlig kontakt.

Robert Gustavsson

Läsare som har fler tips? Lämna dem i rutan för kommentarer nedan.

Rulla till toppen