LED-ramp på veteranen

Fråga: Är det någon som monterat en mindre ljusramp på en veteranbil? Jag kör min MGB på sommaren och gärna sent på kvällen och helljuset är efter hur det var då, 1966. Det borde finnas små ljusramper. Vad skall man tänka på?

Hälsningar
Per

Svar: Hej Per, kul att du använder din MGB flitigt. Visst finns det små LED-ramper och det är sällan några problem att montera dem. Jag gissat att det blir bäst med en diskret ramp under registreringsskylten på din MGB, satsa på cirka 40-45 centimeters bredd och gärna en välvd. För att få dem ännu mer diskreta kan du montera rökfärgad strålkastarfilm på rampen. Tänk på att montera ett relä och en extra säkring, men det brukar finnas med i monteringssatsen. Eftersom du har en 1966 års modell gissar jag att du har plusjord, tänk då även på att koppla kablarna rätt.

Det finns andra vägar att få bättre ljus på bilen. Ett är att se över bilens befintliga belysning. Dåliga kablar och många kontaktdon kan ge rejäla spänningsfall vilket försämrar belysningen. Du kan även ersätta originallamporna med LED-lampor med bra ljusbild. Än så länge är det förvisso inte lagligt men det ryktas vara på gång inom EU att man ska kunna få eftermontera LED-lampor i huvudstrålkastaren. Ytterligare ett förslag är att montera tidstypiska extraljus.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen