Hur stora ska lamellkorkar vara?

Bild på Anders lameller.

Fråga: Hej, hur mycket större eller mindre än hålet de sitter i, skall en lamellkork vara? Jag tänker närmast på runda lamellkorkar, där hålen i lamellen är 9mm och 13 mm i diameter.

Anders Österberg

Svar: Det är inte så jättenoga med storleken då kork fjädrar ganska mycket, men jag brukar skära till korkarna så att de är 2 – 3 mm större än de hål de ska sitta i när korkarna är ungefär i samma storlek som de du visar på bilden. Då har det handlat om ”tårtbitsformade” korkar, men det borde gälla runda också. De små (9 mm) kanske kan vara 1 mm större än hålet).

Om man skulle göra för stora korkbitar så brukar de vilja bukta ut åt ena hållet – nästan som att de vill vika sig. De får givetvis inte vara för små heller så de kan börja glappa i sina hål.

Korken ska först läggas i varmt vatten (kranvarmt, ca 55 grader – absolut inte kokande, för då sväller korken rejält). När de legat i vattnet typ 20 minuter – eller när de börjat mjukna – klämmer man in korkarna i sina hål genom att först sticka in korkbiten på snedden tills den går mot bortre kanten i hålet.

Därefter trycker man ihop korken så att den går att ”vika” ner i sitt hål vid den hitre kanten. När den fjädrat ut ska den sitta stadigt. Den kommer ju dessutom att krympa en aning när den torkat. Korken ska efter monteringen sticka ut lika långt på bägge sidor av lamellen. Efter torkning ska lamellen planslipas på ett slippapper mot plant underlag så alla korkar ligger lika högt.

Jim Lundberg

För att krokarna ska bli mjuka och hanterbara lägger man dem först i varmt vatten. Kranvarmt vatten räcker. Absolut inte kokhett!
Man trycker in korkbiten lite snett i sitt hål tills den är så sammanpressad att man kan vika ner den helt.
Rulla till toppen