Ingen ström i Hondamotorn

Fråga: Hej. Har en gammal Honda utombordare med brytarsystem. Under svänghjulet finns tre spolar. Spole för belysning, spole för oljetrycklampa och spole för utanpåliggande dubbeltändspole. Samtliga spolar har en resistans på runt 1 ohm men ingen av dem ger någon spänning. Det är bra drag i svänghjulmagneterna. Vad gör jag?

Tacksam för svar.

Pelle Olofsson

Svar: Vattenburna farkoster är inte riktigt vår grej på Classic motor och jag har inte skruvat med den motortyp du har. Men de mätvärden du får fram på cirka 1 Ohm är rätt typiskt för lågspänningsspolar – förutsatt att ditt mätinstrumentvisar rätt. När man mäter så låga resistanser som runt 1 Ohm så kan mätvärdet lätt bli fel om mätaren inte är exakt kalibrerad och att mätkablarna inte får 100 procent fullständig kontakt. Sätt ihop instrumentets kablar – då ska det visa noll Ohm.

Samtidigt är det ju osannolikt att samtliga spolar skulle vara kortslutna invändigt. Om magneterna verkar starka så ska spolarna leverera ström, men det förutsätter att mätinstrumentet är inställt för mätning för växelström, vilket är vad spolarna levererar. Står det i läge för likström kommer det knappast att ge något utslag.

Jim Lundberg

Rulla till toppen