Mer info om min Monark Monarped 34F

Fråga: Hej. Har precis skaffat mig min första veteranmoppe, Monarpeden. Det står Baujahr 1957 på ILO-motorn, men borde det inte också stå Piano? Så lite osäker om det är en 57;a. Kan utläsa 34F på stolpen under sadeln. Motornumret är 481/601921. Tacksam för lite mer info.

Knekten

Svar: Baujahr är tyska för tillverkningsår och i ditt fall betyder det att din motor är tillverkad 1957. Även om det är originalmotorn så kan själva mopeden vara något år nyare. Om Monark hade kvar motorer från 1957 så hamnade dessa i mopederna även 1958. Motorn hette egentligen ILO G50, men det står ofta Piano på motorkåporna.

Tyvärr så är det svårt att datera mopeder eftersom de inte är registrerade som bilar och motorcyklar där man kan leta i fordonsregistret. Tyvärr så säger inte motornumret något om mopeden. Beteckningen 34 F talar om vilken typ av Monarkmoped det är och ”F” står för fjädring på bakhjulet. Man får oftast titta på daterade reklambilder och jämföra sin moped med dessa. Jag lägger ut en annons för Monark 34F från 1957 så kan du jämföra.

Jim Lundberg

Rulla till toppen