Vilken gänga på anslutningen till belysning på JB 48?

JB 48-motorn.

Fråga: Jag undrar om ni vet. På min ljusspole i min JB 48cc sticker det ut en gänga under motorn. Vad är det för gänga? Det borde vara anslutning för ljusspolen. Har provat 3 mm mutter den passar inte. Storleken lagom men gängan är fel.

Göran Wärn

Svar: Det kan vara en tumgänga på en motor från 50-talet. Om du mäter diametern på själva gängan så är en M3-skruv strax under 3 mm (typ 2,9 mm), en M4-skruv, strax under 4 mm (typ 3,9 mm). Är det en tumgänga så kan det vara en gänga som heter 1/8” och den är strax under 3,2 mm (typ 3,1 mm).

Att hitta muttrar i tum är lite knepigt idag men 1/8” UNC skulle kunna vara rätt till din anslutning. Denna sitter under motorn på höger sida med isolerbrickor på var sida om godset. En enkel variant är annars att byta ut skruven mot exempelvis en M3-skruv. Eventuellt så kan det behövas en lödkolv om kabeln från ljusspolen är lödd mot skruven på insidan. Om det ska lödas är en mässingsskruv att föredra (rostfri skruv går inte att löda med lödtenn).

Jim Lundberg

På JB-motorns undersida, till höger under tändsystemet, sticker det ut en skruv där man ska ansluta kabeln till belysningen. Skruven sitter isolerad från blocket (jord) med en isolerbricka på varje sida samt en isolerbussning i hålet genom blocket.
Rulla till toppen