Rödqvarna som dräller svart olja ur avgasröret

Fråga: Hej. Har en Rödqvarna som startar och går som den ska. Däremot så kommer det mycket svart olja ur ljuddämparen och i skarven på avgasröret. Stiftet ser oljigt ut också. Min fråga är om packboxen på transsidan läcker.

Kan då oljan från den sidan gå ut och förbrännas och ut med avgaserna. Som det är nu så droppar det ut ljuddämparen ett tag när jag stänger av. Kör på 4 % tvåtakts syntetolja i tanken.

Mvh

Roger

Svar: Det kan vara en läckande packbox på transmissionssidan som är orsaken. Då kan växellådsoljan sugas in i vevhuset. Men då borde det ryka rejält om avgaserna. Dessutom borde oljenivån sjunka i växellådan – eller så borde växellådsoljan bli tunnare av bensinutspädning då det ju kan läcka åt bägge hållen genom packboxen.

Men två vanliga orsaker till att det kommer svart olja ur avgasröret är att gnistan är svag så att förbränningen blir ofullständig, eller så är det tvåtaktsoljan som är så ”tuff” att den inte förbränns helt. Vissa syntetoljor (särskilt racingoljor) har hög kolningstemperatur för att klara av att smörja i en motor med hög effekt och detta kan då leda till att en motor med låg effekt inte kan förbränna oljan (Husqvarna 120 cc-motorn har endast 4 – 4,5 hk).

Drällandet ur avgasröret kan även bero på att bränsleblandningen är för fet, men då borde motorn fyrtakta rätt ordentligt. Men testa med att byta tändstiftet, eller åtminstone justera gapet, och prova med att antingen minska oljeinblandningen med en procent (inte mer) eller att byta till vanlig motorolja (typ SAE 30 gräsklipparolja).

Jim Lundberg

Det är få tvåtaktare som är helt torra i änden på ljuddämparen, men om det rinner olja på golvet kan något vara fel.
Rulla till toppen